Një nënë që pati Covid-19 pak para lindjes vdes pa mundur të mbajë në krahë foshnjën e saj

Përkundër masave të shumta të marra nga qeveritë për të ngadalësuar përhapjen e saj, koronavirusi vazhdon të pretendojë viktima. Për shkak të ndryshimeve të shumta që ndodhin në trupin e një gruaje shtatzënë, ata duhet të jenë më të vëmendshëm në mënyrë që të mbrojnë jetën e tyre dhe atë të foshnjave të tyre. Fatkeqësisht, rreziqet janë të pranishme dhe ndonjëherë mund të çojnë në vdekje tragjike. Një nënë ishte viktima e trishtuar dhe humbi jetën e saj edhe pa mundur të merrte në krahë foshnjën e saj. Historia e saj marramendëse u transmetua nga kolegët tanë nga Washington Post
ogene Debele ishte një grua 43 vjeçare që jetonte në Shtetet e Bashkuara. Wogene ishte nëna e dy djemve dhe një vajze dhe ishte shtatzënë me fëmijën e saj të katërt. Por ndërsa hyri në muajin e saj të 8-të të shtatzënisë, ajo filloi të tregojë shenja të infeksionit koronavirus.

Një provë nuk pranoi
Wogene dhe burri i saj Tadesse po përgatiteshin të mirëpresin një anëtar të gjashtë në familjen e tyre. Një djalë i vogël që mamaja kishte zgjedhur ta quante Levi.

Vetëm kur ajo ishte një muaj para datës së pritshme të lindjes, ajo filloi të tregojë disa simptoma të Covid-19, përfshirë kollitjen dhe humbjen e oreksit. I shqetësuar për shëndetin e saj dhe atë të foshnjës, nëna shkoi në një spital, por sipas familjes së saj, personeli mjekësor do të kishte marrë parasysh që simptomat e saj nuk ishin aq të rënda që ajo të testohej.

Lindja e parakohshme
Nuk kaluan shumë kohë para se gjendja e Wogene të përkeqësohej dhe ethet e tij u rritën në mënyrë dramatike. Nëna më pas vendos të provojë përsëri dhe shkon në një spital për herë të dytë. Para se të largohej, ajo siguron fëmijët e saj duke njoftuar se ajo po shkon vetëm atje për një kontroll shëndetësor dhe se do të kthehet së shpejti. Do të jetë, sipas Washington Post, hera e fundit që tre fëmijët shohin nënën e tyre.

Kur ajo mbërriti, duke pasur parasysh gjendjen e saj, mjekët vendosën ta mbanin Wogene në spital. Atë natë, niveli i oksigjenit në gjak i nënës ra në mënyrë drastike ndërsa tensioni i saj u rrit. Mjekët më pas morën vendimin që nëna të jepte dorëzim, për të shpëtuar jetën e foshnjës. Ai menjëherë u transportua në njësinë e kujdesit intensiv. Për të shmangur ndonjë rrezik që ai të kontraktonte koronavirusin , nëna nuk mund ta merrte në krahë foshnjën e saj të porsalindur. Disa ditë më vonë, ajo u fut në ventilim, por kjo nuk mjaftoi për të shpëtuar jetën e saj.

Burri i saj Tadesse thotë se është zemërthyer para se të shtojë shkatërruar: “Nuk di çfarë të bëj pa të”.


Coronavirus dhe gratë shtatzëna, cilat janë rreziqet?
Deri më tani, nuk ka asnjë provë shkencore që të tregojë se gratë shtatzëna janë më të rrezikuara nga koronavirusi. Siç thekson Olivia Anselem , gjinekologe-obstetër në maternitetin Port-Royal në Paris, të dhënat janë ende të pamjaftueshme, “Por asgjë nuk tregon sot se ka një rritje të rreziqeve me koronavirusin. Gratë shtatzëna që kanë koronavirus janë në shtëpi dhe kanë forma kryesisht të buta ”, siguron specialisti. Sidoqoftë, rekomandohet shumë që nënat të marrin parasysh masat barrierë që janë thelbësore për të zvogëluar rrezikun e infeksionit me sëmundjen.

“Ne mbetemi të kujdesshëm sepse e dimë se shtatzënia ju bën më të prekshëm ndaj infeksioneve në përgjithësi. Ne e dimë që ata kanë pak më shumë të ngjarë të kenë një formë më të rëndë të gripit, kështu që ne mbetemi të kujdesshëm kur të arrijmë në tremujorin e tretë, “paralajmëron gjinekologu.

close